Projekti:Glas Marblea

From SSH

Jump to: navigation, search

Projekt Marble organizira natjecanje Glas Marblea (eng. Voice of Marble). Pet najboljih doprinosa bit će nagrađeni majicom Marbleovog tima. Slobodan softver Hrvatska sudjelovat će u evaluaciji zaprimljenih glasovnih snimaka na hrvatskom jeziku, a snimke se primaju na svim jezicima.

Contents

O Marbleu

Ikona Marblea

S web-stranica Marblea: "Marble je virtualni globus i svjetski atlas kojeg možete koristiti pri učenju o Zemlji: možete gledati Zemlju iz bilo kojeg kuta i približiti se, odnosno udaljiti te možete pretraživati mjesta i ulice. Klikom miša na naziv mjesta otvorit će se pripadni članak na Wikipediji."

Ono što je posebno zanimljivo za ovaj projekt je da u Marbleu možete koristiti više različitih karti Zemlje i jedna od njih je OpenStreetMap, slobodna karta svijeta. Takvu kartu moguće je koristiti za navigaciju.

Marble je slobodni softver i dostupan je za više operacijskih sustava, uključujući i GNU/Linux.

Motivacija za projekt

Tim iza projekta Marble odlučio je ugraditi glasovnu navigaciju u dotični softver. Kako je softver slobodan i nudi mnoštvo mogućnosti te postoji i u mobilnoj inačici, tj. za mobilne uređaje kao što je Nokia N900, a koliko nam je poznato, ne postoji slobodan softver za istu namjenu koji ima glasovnu navigaciju na hrvatskom jeziku, odlučili smo uključiti se u ovaj projekt. Pozivamo domaću zajednicu slobodnog softvera da se uključe u projekt snimanjem svojeg glasa u izgovoru potrebnih navigacijskih naredbi na hrvatskom jeziku.

Uloga SSH-a

Slobodan softver Hrvatska (SSH) preveo je datoteku s glasovnim naredbama na hrvatski jezik. Možete ju preuzeti s web-stranice šireg projekta (izravna poveznica). Dodatno, SSH će sudjelovati u evaluaciji snimaka zaprimljenih na hrvatskom jeziku.

Cilj projekta

Cilj je ovog projekta kroz uključenje lokalne zajednice slobodnog softvera u međunarodni projekt dobiti više kvalitetnih snimaka koje će se koristiti u aplikaciji Marble. Projekt kao uvjet natječaja navodi korištenje licence CC-BY-SA 3.0 za glasovne snimke pa se one mogu koristiti i za sve druge namjene koje poštuju uvjete licence.

Uvjeti sudjelovanja

Uz uvjete koje navodi tim Marble i obzirom na ulogu Slobodnog softvera Hrvatska u ovom natjecanju, razmatrat ćemo samo snimke na hrvatskom jeziku. Vi, naravno, mimo ovog lokalnog projekta možete poslati snimke na bilo kojem drugom jeziku.

Vremenski rokovi

Kao što to navodi i službena web-stranica šireg projekta, postavljeni su određeni vremenski rokovi. Navedeni su u tablici niže.

Datum Opis
15. lipnja 2011. Glasovno natjecanje započinje.
20. srpnja 2011. Rok za slanje (produljeno).
22. srpnja 2011. Objava pobjednika.
27. srpnja 2011. Izdaje se Marble 1.2 s pobjedničkim glasom.

Sudjelovanje

Ako želite sudjelovati u ovom natjecanju, slijedite ove korake:

  • Pročitajte upute za jezike koji nisu izvorni (izvorni je engleski jezik).
  • Snimite svih 64 glasovnih uzoraka i spremite ih kao .ogg datoteke (format je Ogg Vorbis). Pogledajte upute za snimanje.
  • Pošaljite svoje snimke u predviđenom vremenskom roku (pogledajte tablicu iznad). Pogledajte upute za slanje.

Kontakt

Naišli ste na problem? Trebate pomoć? Nemojte biti sramežljivi, javite nam se. Pošaljite e-mail na mailing listu ili nas nađite na IRC-u na freenodeu: Slobodan softver Hrvatska je na kanalu #slobodansoftver.hr, a tim Marble na kanalu #marble.

Personal tools